Mesajul Consiliului Unirii la Alba Iulia

MESAJ
catre Romanii veniti la Alba Iulia


Frati Romani,

“Secolul XIX, al nationalitatilor”, a insemnat si cristalizarea constiintei privind unitatea nationala romaneasca, privind un destin comun in trecut, prezent si viitor.
La 21 noiembrie 1917, Sfatul tarii a proclamat “Republica Democratica Moldoveneasca”, iar, la 24 ianuarie 1918, a adoptat Declaratia de Independenta. Pe 27 martie 1918, Sfatul tarii a votat DECLARATIA de UNIRE a Basarabiei cu Romania:
“In numele poporului Basarabiei, Sfatul tarii declara: Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia, acum o suta si mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor de azi inainte si pentru totdeauna, se uneste cu mama ei Romania. Traiasca Unirea Basarabiei cu Romania de-a pururi si totdeauna!
Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare Nationala pentru Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si a Maramuresului cu Romania, incununa, la Alba Iulia, Actele de Unire de la Chisinau si Cernauti.
Nicolae Balcescu ne-a lasat testamentul: „Natiunea este mai importanta ca Libertatea. Pierduta, Libertatea se recapata, dar Natiunea, odata distrusa, este definitiv disparuta!”
Consiliul Unirii s-a constituit in acest an, in care s-au implinit doua secole de ocupatie ruso-sovietica a pamanturilor romanesti dintre Prut si Nistru, si are drept obiectiv strategic reconfirmarea Actului de Unire din 1918, prin lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, fapt evocat si in Declaratia de la Chisinau din 28 iunie 1991.
Consiliul Unirii include reprezentanti ai societatii civile, ai comunitatilor de peste hotare, partide romanesti de pe ambele maluri de Prut. Declaratia de Independenta din 1991 scutura jugul colonial si deschidea calea reintregirii neamului. Si romanii au dreptul sa fie intr-un singur stat, sa-i convinga pe factorii politici nationali si din Vest ca unitatea romaneasca inglobeaza si interesele euroatlantice.
De 21 de ani, Basarabia isi cauta identitatea si ideea nationala. La 72 de ani de la invazia sovietica, spunem ca am suferit prea mult ca popor supus genocidului si schimbarii fortate a structurii, pierzind 1 milion de romani. Nu mai dorim aceasta nedreptate pentru romani.
Consiliul Unirii, alte forte din societatea civila, au redat Romanilor Demnitatea Nationala, cerand – prin actiuni pasnice de rasunet – dreptul la unitate, istorie, limba, dreptate si viitor.
Dragi compatrioti,
La 1 noiembrie s-au  implinit 70 de ani de cand, in partea de nord-vest a Chisinaului, pe o colina a mosiei Ghidighici, a fost inaugurat maretul Turn al Dezrobirii Basarabiei (arhitect Octav Doicescu), in cinstea eliberarii Basarabiei, de catre trupele romane, in vara anului 1942.
Complexul memorial, creat prin jertfa basarabenilor, a avut menirea de a servi generatiilor drept loc de reculegere, de inaltare sufleteasca si de mandrie nationala.
Consiliul Unirii solicita reconstruirea «Turnului Dezrobirii Basarabiei», de o insemnatate inestimabila pentru dainuirea Natiunii Romane. Cele doua Guverne romanesti au datoria morala sa se implice.
Unirea Basarabiei cu Romania va fi opera vointei noastre, in baza Declaratiei de Independenta, care spune: „REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT SI DEMOCRATIC, LIBER SA-SI HOTARASCA PREZENTUL SI VIITORUL FARA NICIUN AMESTEC DIN AFARA, IN CONFORMITATE CU IDEALURILE SI NAZUINTELE SFINTE ALE POPORULUI IN SPAtIUL ISTORIC SI ETNIC AL DEVENIRII SALE NATIONALE.”
Consiliul Unirii indeamna Guvernele lumii sa sprijine unificarea poporului roman, asa cum s-a produs reintregirea Germaniei.
Noi, romanii basarabeni veniti la Alba Iulia, juram – in numele Consiliului Unirii – ca nu ne vom abate de la aspiratia noastra sfanta si ca, prin efort comun, ne vom regasi, cu totii, intr-un stat modern si european, de care sa fim mandri noi si copiii nostri.
Alba Iulia, 1 Decembrie 2012

Un grup de circa 100 de membri ai Consiliului Unirii pleaca la Alba Iulia, ca sa participe la manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei si sa dea citire acestui Mesaj adresat romanilor veniti acolo.
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4558-Mesajul-Consiliului-Unirii-la-Alba-Iulia.aspx

Află cum poți contribui Parteneri și susținători Sponsori și donatori Voluntari Facebook